Auditor wewnętrzny systemu HACCP z uwzględnieniem BRC v.7 i IFS v.6

Auditor wewnętrzny systemu HACCP z uwzględnieniem BRC v.7 i IFS v.6

Program szkolenia

Auditor wewnętrzny systemu HACCP (z uwzględnieniem GHP i GMP), BRC v.7 i IFS v.6

 

  1. Zasady GHP i zasady GMP – wstęp do systemu HACCP według Codex Alimentarius
  2. Wymagania BRC v.7 w tym:
  3. Zaangażowanie kadr kierowniczych wyższego szczebla
  4. Plan bezpieczeństwa żywności HACCP:
  • Powołanie Zespołu HACCP
  • Opis produktu
  • Określenie zamierzonego zastosowania produktu
  • Stworzenie schematu produkcyjnego
  • Potwierdzenie schematu produkcyjnego
  • Analiza zagrożeń
  • Określenie CCP
  • Ustalenie limitów krytycznych dla CCP
  • Ustanowienie systemu monitorowania CCP
  • Ustanowienie planu działań korygujących CCP
  • Ustalenie zasad weryfikacji
  • Ustalenie sposobu prowadzenia zasad dokumentacji i archiwizacji
  • Przegląd planu HACCP
  1. System Zarządzania Bezpieczeństwem i Jakością Żywności:
  • Księga Bezpieczeństwa i Jakości Żywności
  • Nadzór nad dokumentacją oraz prowadzenie i utrzymywanie zapisów
  • Audit wewnętrzny
  • Monitorowanie i zatwierdzanie dostawców
  • Zarządzanie usługodawcami
  • Zarządzanie usługami obróbki i pakowania zlecanymi na zewnątrz
  • Specyfikacje
  • Działania korygujące
  • Nadzór nad produktami niespełniającymi wymagań
  • Identyfikowalność
  • Postępowanie z reklamacjami
  • Zarządzanie incydentami, wycofaniami i zwrotami produktu
  • Koncentracja na kliencie i informowanie
  1. Normy dotyczące zakładu
  • Standardy zewnętrzne
  • Zabezpieczenia
  • Rozplanowanie, przepływ produktów i segregacja
  • Budynki zakładu
  • Media – woda, lód, powietrze i inne gazy
  • Wyposażenie
  • Konserwacja
  • Pomieszczenia socjalne
  • Kontrola chemicznego i fizycznego zanieczyszczenia produktów
  • Utrzymanie zakładu i higiena
  • Odpady / utylizacja odpadów
  • Zwalczanie szkodników
  • Pomieszczenia magazynowe
  • Wysyłka i transport
  1. Kontrola produktu
  • Projektowanie i rozwój produktów w tym znakowanie produktów
  • Zarządzanie alergenami
  • Autentyczność produktu, roszczenia w łańcuchu dostaw
  • Opakowanie produktu
  • Kontrola produktu i badania laboratoryjne
  • Wprowadzenie produktu na rynek
  1. Kontrola procesu
  • Kontrola operacji
  • Kontrola opakowania i oznakowania
  • Ilość - kontrola masy, objętości i ilości
  • Kalibracja i kontrola przyrządów pomiarowych i kontrolnych
  1. Personel
  • Szkolenia
  • Higiena personelu
  • Przesiewowe badania lekarskie
  • Odzież ochronna
  • Wymagania IFS v.6 w tym:
  1. Odpowiedzialność wyższego kierownictwa
  2. System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności: zarządzanie jakością, zarządzanie bezpieczeństwem żywności
  3. Zarządzanie zasobami
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi
  • Zasoby ludzkie
  • Szkolenia i instrukcje
  1. Proces planowania i produkcji
  • Umowa kontraktowa
  • Specyfikacje i skład / receptury
  • Rozwój produktu/Modyfikacja produktu/Modyfikacja procesu produkcyjnego
  • Zakupy
  • Opakowanie produktu
  • Lokalizacja zakładu produkcyjnego
  • Bezpośrednie otoczenie zakładu produkcyjnego
  • Układ zakładu i rozplanowanie procesów produkcyjnych
  • Wymagania konstrukcyjne dla obszarów produkcyjnych i magazynowych
  • Czyszczenie i dezynfekcja
  • Usuwanie odpadów
  • Ryzyko występowania ciał obcych, metalu, tłuczonego szkła i drewna
  • Ochrona przed szkodnikami
  • Przyjęcie towaru i przechowywanie
  • Transport
  • Konserwacja i naprawy
  • Wyposażenie
  • Identyfikowalność (włączając GMO i alergeny)
  • Organizmy Modyfikowane Genetycznie (GMO)
  • Alergeny i specyficzne warunki produkcji
  1. Pomiary, analizy, doskonalenie
  • Audity wewnętrzne
  • Inspekcje zakładu produkcyjnego
  • Walidacja i kontrola procesów produkcji
  • Kalibracja, regulacja, kontrola urządzeń pomiarowych i monitorujących
  • Sprawdzanie ilości nominalnej (kontrola ilości/napełniania)
  • Analiza produktu
  • Kwarantanna produktu, zwolnienie produktu
  • Postępowanie z reklamacjami urzędowej kontroli żywności oraz klientów
  • Postępowanie w razie wypadków, zwrotu produktu, wycofywania produktu
  • Zarządzanie niezgodnościami i postępowanie z produktami niezgodnymi
  • Działania korygujące
  1. Obrona żywności i inspekcje zewnętrzne
  • Ocena obrony
  • Ochrona Lokalizacji
  • Bezpieczeństwo personelu i odwiedzających
  • Kontrole zewnętrzne
  1. Praktyka audytowania systemów bezpieczeństwa żywności
  2. Przykłady, ćwiczenia

Powrót na górę