Auditor wewnętrzny systemu HACCP z uwzględnieniem BRC v.7 i IFS v.6
Program szkolenia
Auditor wewnętrzny systemu HACCP (z uwzględnieniem GHP i GMP), BRC v.7 i IFS v.6
- Zasady GHP i zasady GMP – wstęp do systemu HACCP według Codex Alimentarius
- Wymagania BRC v.7 w tym:
- Zaangażowanie kadr kierowniczych wyższego szczebla
- Plan bezpieczeństwa żywności HACCP:
- Powołanie Zespołu HACCP
- Opis produktu
- Określenie zamierzonego zastosowania produktu
- Stworzenie schematu produkcyjnego
- Potwierdzenie schematu produkcyjnego
- Analiza zagrożeń
- Określenie CCP
- Ustalenie limitów krytycznych dla CCP
- Ustanowienie systemu monitorowania CCP
- Ustanowienie planu działań korygujących CCP
- Ustalenie zasad weryfikacji
- Ustalenie sposobu prowadzenia zasad dokumentacji i archiwizacji
- Przegląd planu HACCP
- System Zarządzania Bezpieczeństwem i Jakością Żywności:
- Księga Bezpieczeństwa i Jakości Żywności
- Nadzór nad dokumentacją oraz prowadzenie i utrzymywanie zapisów
- Audit wewnętrzny
- Monitorowanie i zatwierdzanie dostawców
- Zarządzanie usługodawcami
- Zarządzanie usługami obróbki i pakowania zlecanymi na zewnątrz
- Specyfikacje
- Działania korygujące
- Nadzór nad produktami niespełniającymi wymagań
- Identyfikowalność
- Postępowanie z reklamacjami
- Zarządzanie incydentami, wycofaniami i zwrotami produktu
- Koncentracja na kliencie i informowanie
- Normy dotyczące zakładu
- Standardy zewnętrzne
- Zabezpieczenia
- Rozplanowanie, przepływ produktów i segregacja
- Budynki zakładu
- Media – woda, lód, powietrze i inne gazy
- Wyposażenie
- Konserwacja
- Pomieszczenia socjalne
- Kontrola chemicznego i fizycznego zanieczyszczenia produktów
- Utrzymanie zakładu i higiena
- Odpady / utylizacja odpadów
- Zwalczanie szkodników
- Pomieszczenia magazynowe
- Wysyłka i transport
- Kontrola produktu
- Projektowanie i rozwój produktów w tym znakowanie produktów
- Zarządzanie alergenami
- Autentyczność produktu, roszczenia w łańcuchu dostaw
- Opakowanie produktu
- Kontrola produktu i badania laboratoryjne
- Wprowadzenie produktu na rynek
- Kontrola procesu
- Kontrola operacji
- Kontrola opakowania i oznakowania
- Ilość - kontrola masy, objętości i ilości
- Kalibracja i kontrola przyrządów pomiarowych i kontrolnych
- Personel
- Szkolenia
- Higiena personelu
- Przesiewowe badania lekarskie
- Odzież ochronna
- Wymagania IFS v.6 w tym:
- Odpowiedzialność wyższego kierownictwa
- System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności: zarządzanie jakością, zarządzanie bezpieczeństwem żywności
- Zarządzanie zasobami
- Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Zasoby ludzkie
- Szkolenia i instrukcje
- Proces planowania i produkcji
- Umowa kontraktowa
- Specyfikacje i skład / receptury
- Rozwój produktu/Modyfikacja produktu/Modyfikacja procesu produkcyjnego
- Zakupy
- Opakowanie produktu
- Lokalizacja zakładu produkcyjnego
- Bezpośrednie otoczenie zakładu produkcyjnego
- Układ zakładu i rozplanowanie procesów produkcyjnych
- Wymagania konstrukcyjne dla obszarów produkcyjnych i magazynowych
- Czyszczenie i dezynfekcja
- Usuwanie odpadów
- Ryzyko występowania ciał obcych, metalu, tłuczonego szkła i drewna
- Ochrona przed szkodnikami
- Przyjęcie towaru i przechowywanie
- Transport
- Konserwacja i naprawy
- Wyposażenie
- Identyfikowalność (włączając GMO i alergeny)
- Organizmy Modyfikowane Genetycznie (GMO)
- Alergeny i specyficzne warunki produkcji
- Pomiary, analizy, doskonalenie
- Audity wewnętrzne
- Inspekcje zakładu produkcyjnego
- Walidacja i kontrola procesów produkcji
- Kalibracja, regulacja, kontrola urządzeń pomiarowych i monitorujących
- Sprawdzanie ilości nominalnej (kontrola ilości/napełniania)
- Analiza produktu
- Kwarantanna produktu, zwolnienie produktu
- Postępowanie z reklamacjami urzędowej kontroli żywności oraz klientów
- Postępowanie w razie wypadków, zwrotu produktu, wycofywania produktu
- Zarządzanie niezgodnościami i postępowanie z produktami niezgodnymi
- Działania korygujące
- Obrona żywności i inspekcje zewnętrzne
- Ocena obrony
- Ochrona Lokalizacji
- Bezpieczeństwo personelu i odwiedzających
- Kontrole zewnętrzne
- Praktyka audytowania systemów bezpieczeństwa żywności
- Przykłady, ćwiczenia